Pojam redundancije generalno možemo promatrati kao rješenje kojim postižemo veću robusnost i dostupnost sustava. U slučaju kvara kritične komponente osigurava se nastavak rada procesa/postrojenja u zahtjevanom vremenu.

Razlikujemo tri tipa redundancije koje ćemo razmotriti u nastavku, te njihove dobre i loše strane.

Redundatna konfiguracija Schneider Electric M580 PLC-a

Cold redundancy

Najjednostavniji i najjeftiniji oblik redundancije. PLC sa zadnjom verzijom programa je sastavni dio rezervnih dijelova (ovisno o veličini sustava može biti više kritičnih točaka i za svaku od njih se osigurava rezervni PLC). U slučaju kvara ugrađuje se rezervni PLC i sustav može nastaviti sa radom.

Warm redundancy

Može biti softversko ili hardversko rješenje (hardversko je postojalo na starijim generacijama PLC-a). Na kritičnim pozicijama paralelno rade 2 PLC-a, Primar i Standby. U slučaju kvara na Primar PLC-u u roku nekoliko scan ciklusa (može biti i do 1s) Standby PLC preuzima ulogu Primara i uključuje se u rad.

Hot Standby redundancy

Redundancija riješena na razini hardvera. PLC se sastoji od Primar i Standby konfiguracije koje su potpuno identične. Standby je u konstantnoj vezi sa Primarom i cijelo vrijeme prati njegov rad.

Za potrebe projekta u Kataru, zbog rigoroznih zahtjeva, koristili smo 5 Hot Standby konfiguracija baziranih na Schneiderovim M580 PLC-ima koji su intenzivno testirani tijekom razdoblja od godinu dana.

Sustav se pokazao iznimno robusnim i bez ikakvih problema je obavio zadaću koja mu je dana.

Natrag na Blog

Sažetak o Lusail Expressway projektu:

  • cesta koja povezuje Dohu i Lusail City,
  • vrijednost projekta viša od 1.3 milijardu $,
  • trasa duga preko 5.5 km, s značajnim brojem čvorišta i tunela.

Kontakt